(Kemencés) káposztás lángos

Skublics Imréné, Unterwéger Irén kézzel írt szakácskönyvéből

 

"25 dkg reszelt, sózott és kinyomott káposztát 5 dkg zsírban pirítani. 25 dkg liszt, 1 tojás 25 dkg passzírozott, főtt krumpli, 2 dkg élesztő, 1 dl tej. A tésztát kelni hagyni, deszkán egy ujjnyi vastagra nyomni. Pogácsaszaggatóval kiszaggatni. Vékonyan zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyni és sütni. Lehet tojással kenni."

Ehhez a nemes egyszerűséggel leírt recepthez muszáj némi, magyarázatot fűzni, legalábbis a kezdő háziasszonyok kedvéért.


Finomlisztet használjunk!
A főtt burgonyát melegen kell szétnyomni.
Az élesztőt langyos tejben pici cukorral  futtatjuk.
A káposztát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egész kevés cukrot is adunk hozzá. A tésztába is megy só, a szokott mértékkel. Az én tapasztalatom szerint, 25 dkg liszthez kell adni egy csapott teáskanál sót. Ha a káposztát kicsit elsóztuk, akkor természetesen kevesebb menjen a tésztába.
Használjuk a lehető legnagyobb méretű pogácsaszaggatót és az első kelés után nyújtjuk a lángost, nagyra és vékonyra, ahogy az a lángossütődében láttuk.
Nem bő zsírban, hanem tepsiben sütjük.
Kedvenc barna sütőpapíromat használtam, amit olajos kézzel átsimítottam, mielőtt ráhelyeztem a lángosokat.
A sütőt előmelegítjük és kb. 200 fokon hagyjuk.


Ígérem, legközelebb készítek saját fotót.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló