Készítsünk szárított eledelt, minden esetre!


Orecchiette tésztát formáljunk a hagyományos tojásos tésztából. Ella dédi alábbi receptje szerint:
A lisztet a tojással, sóval, vízzel (1 kg liszthez 2 tojást veszünk) tálban kemény tésztává gyúrjuk, majd a tésztát lisztezett gyúródeszkára téve, simára kidolgozzuk. A kinyújtott tésztát pár percig szikkadni hagyjuk, azután bőven megszórjuk liszttel.


Ekkor az orecchiette megformázásához egyforma – a cseresznye és a borsó közötti – golyókat sodrunk, amiket azután az ujjunkkal félgömb alakúra kilapítunk. Ezt megszárítjuk és eltesszük.

Az alábbi fűszerkeveréket gyártsuk le hozzá: 40 dkg szárított paradicsom megdarálva 7 dkg szárított fokhagyma (apró, vagy vékonyan szeletelt, esetleg darált), 10 dkg szeletelt és szárított fekete olajbogyó, 10 dkg szárított capri bogyó, 5 dkg szárított cseresznyepaprika durvára őrölve (vagy csili), 5 dkg finom Himalája-só, 5-10 dkg szárított hagyma, 2 dkg vegyes-színes őrölt bors, 3-3 dkg szárított bazsalikom és oregáno (esetleg majoránna), 1 dkg citromsavpor. Mindezt jól keverjük össze!



A fűszerkeverékből 10 dkg tésztához egy evőkanálnyi mennyiséget fogunk használni. Legyen még a kamrában jó fajta Olíva olaj és szárított parmezán sajt! (Ha utóbbiból éppen friss van, az se kutya!)
Ezzel a 4 komponenssel nem jöhetünk zavarba soha, amikor váratlan vendég érkezik, vagy ha hó-végén kiürült a hűtő. Elállnak egy évig is és főtt tésztánkat nyakon öntve alaposan olajjal, majd megszórva a fűszerrel, sajttal - friss aromájú komplett főételt kapunk, kb. 10 perc leforgása alatt. Már csak a jó vörös bor hiányzik hozzá! Tehát legyen az is a kamrában, minden esetre!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló