Pisztráng fokhagymakéregben, kapribogyós vörösbormártással

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 kisebb pisztráng
  • 4 apróra vágott fokhagyma gerezd
  • 50 g vaj
  • 1-2 evőkanál VOM FASS Madonia extra szűz olívaolaj
  • 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • friss zsemlemorzsa, némi só

A szószhoz:
  • 1 l erőteljes vörösbor
  • 2 evőkanál VOM FASS Fokhagymás extra szűz olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • apróra vágott zöldhagyma
  • babyrépa, zellerlevél
  • 50 ml VOM FASS Creme de Cassis
  • 125 g vaj
  • 4-5 evőkanál Capri bogyó
  • só, frissen őrölt bors
Elkészítés:

A hagymát és a zöldséget a fokhagymás olíva olajban, megpároljuk és felöntjük a vörösborral és a Cassis likőrrel. Rotyogtatva sűrűre főzzük, míg kb. a negyede elfő. Utána pürésítjük, fűszerezzük, majd lassú tűzön hozzákeverjük a vajat. A szószt leszűrjük és felmelegítve hozzáadjuk a Capri bogyót, majd félre tesszük. A fokhagymát 50 g vajban és olíva olajban pároljuk. Zsemlemorzsával és petrezselyemmel összekeverjük. A megtisztított, szárazra törölt pisztrángra kenjük, majd egy olívaolajjal bekent sütőtepsiben, 180°C-os sütőben, 15-20 percig sütjük. A szószt tálaláskor, külön szervírozzuk.

Ezt a receptet a VOM FASS oldaláról vettük, elkészítettük és a következő tapasztalatot tennénk hozzá:

1. Magyar ember el sem tudja képzelni ennyi capri bogyó hozzáadását. Tényleg kell bele! Ha mód van rá, ne a sós vízben úszó konzerv bogyót használd! Az igazi szicíliai, sóban, szárazon eltett caprit vedd! (Boltban ritkán találod, akkor is extrém drága, de interneten megrendelhető, tűrhető áron.) Ez a szósz lelke - minden más csak az alapot adja hozzá. Még a likőrnek is viszonylagos a jelentősége.

2. Ne tedd tepsibe! Ne! A receptben megadott bundában, szépen süsd ki olajban. Lehetőleg olívában, úgy hogy a farka reschre süljön!

3. Jól sózd meg! A halat mindig kicsit jobban sózzuk mint a húst. Fontos hogy a belsejét is megsózzuk - és bőven, majdnem úgy, mintha paníroznánk a sóban (na jó, ez talán túlzás). Ebben a tekintetben becsapott minket a VOM FASS a "némi só" kifejezéssel.

4. Vízben főtt burgonyát adtunk hozzá és vegyes salátát.

5. A legjobb minőségű fehér borban úszott a pisztrángunk.

Utána meggyes egyensúly tészta volt a deszert, és fagylalt. A hal után mindig fontos az édesség, mert a legtöbb ember az utóíz miatt gyorsan megbánja hogy halat evett. Szerencsére azután - mert nagyon egészséges -, hamar újra kedvet kapunk hozzá!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló