PALACSINTA VELŐVEL



Brüklerné Buday Ella: Így főzünk ma

Apró palacsintákat sütünk (lásd zsírban sült tésztáknál, de cukor nélkül); csak az egyik felét sütjük meg. A megsült oldalakra rátesszük a pici reszelt hagymás zsíron lepárolt és egy tojással elhabart velőtölteléket. Henger alakúra sodorjuk, végeit benyomkodjuk és lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába mártva, forró zsírban világos pirosra sütjük. Paradicsom- vagy gombamártással tálaljuk. Velő helyett tölthetjük gombával, sonkával vagy húsraguval is.

Palacsintatészta készítése:

Személyenként 4 dkg lisztet, 1/4 tojást és 1 dl szódavizet számítunk. (Lehet rendes vízzel is készíteni.) Sütés előtt legalább egy órával mély tálban a tojást, kevés (szóda) vizet, pici sót, cukrot és a lisztet habverővel jól összekeverjük és lassan a többi (szóda) vízzé felhígítjuk. Sütéshez kis lábasban olvasztott zsírt készítünk, amelyből kis kanállal teszünk a palacsintasütőbe, majd tűzön megforrósítjuk, a palacsintasütőt ezzel jól kizsírozzuk, és a zsírt visszatöltjük a lábasba. Ekkor a palacsintatésztából egy merőkanálnyit teszünk a sütőbe es gyorsan, egyenletesen szétfolyatjuk benne. Mindkét oldalát világos pirosra sütjük. Ezt az eljárást minden egyes palacsintánál megismételjük. A kisült palacsintákat gőz fölé helyezett tálra, egymásra rakjuk, amíg mindegyik kisül, mert így tudjuk legjobban melegen tartani.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló