Málnás omlett
Hozzávalók:
a tésztához:
3 tojássárgája
6 dkg cukor
2 evőkanál étolaj
2,5 dkg étkezési búzakeményítő
2,5 dkg liszt
3 tojásfehérje;
a málnahabhoz:
25 dkg mirelit málna
8 dkg cukor
fél dkg zselatin
50 dkg felvert tejszínhab.
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukor egyharmadával habosra kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a 2 evőkanál olajat, majd simára keverjük. A maradék cukorral a tojásfehérjéket majdnem kemény habbá verjük. Amikor ezt felvertük, hozzáadjuk a tojássárgához. Folyamatos keverés közben beleszórjuk a keményítővel elkevert lisztet. Egy egyneműsödött, viszonylag habos masszát kapunk. Ezt beletesszük egy nyomózsákba, majd a kiolajozott, kilisztezett sütőlapra 10 cm-es átmérőjű csigákat nyomunk. 180-190 °C-os előmelegített sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Nem kell keménynek lennie, egy könnyű, szivacsos állományú omlettet kapunk. A töltelékhez veszünk 25 dkg málnát, amit 8 dkg cukorral és fél dkg zselatinnal felfőzünk, majd lehűtjük. Ezt fél kiló felvert tejszínhabbal lazán összekeverjük.
Egy omlettlapra kb. 7-8 dkg málnahabot nyomunk, melynek oldalát díszíthetjük egész málnaszemekkel, majd rátesszük a tetejét. Nyáron friss eperrel is elkészíthetjük, de friss málnából nem ajánlott, csak azonnali fogyasztásra.
Megjegyzések