Csányi tojás (1 adag)



A tojásvágó




Az alábbi ételt egy férfi tálalta ki – Skublics Imre, akinek a felesége receptjeiből van már néhány ezen a blogon – a múlt század első felében. Aki egyszer megkóstolja, annak a kedvenc ételei közé fog tartozni. Legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna. Nem csak reggelinek jó fogás ez, hanem akkor is, amikor nem volt idő megfőzni az ebédet és gyorsan kell valami meleget, tartalmasat és ízletest a családi asztalra tenni. Abban az időben, amikor ez a kreáció született, az emberek már hajnalban kint voltak a mezőn, még a birtokosok is, és először akkor ettek, amikor 10-11 óra körül visszatértek a házba. Az ebéd azután, 15-16 óra között volt és a vacsora vagy elmaradt, vagy az ebédlő asztalnál tálalta a beszélgető családot, máskor nagyon egyszerű volt. Egy kis bor, vagy tej egy karéj kenyérrel, esetleg gyümölcs.

Elkészítés:


Felteszünk 2 tojást hideg vízben főni, lágy tojásnak. Két nagy szelet kenyeret levágunk és olajban vagy zsírban az egyik oldalát megsütjük. Ha a kenyér kész, fokhagymával erősen bedörzsöljük és a lágytojásokat feltörve, héjából kivéve ráterítjük a kenyérre. A sült, és fokhagymás oldaléra. Megsózzuk, piros paprikával szórjuk be. 

Az eredetit S.I. Zalacsányban, nem olajban, hanem a kemence parazsán sütötte. Abban az átmeneti időben, amikor már nem volt kemence és még nem volt minden háztartásban elektromos kenyérpirító, fejlődött ki az olajban sütött változat. Ez így elég nehéz étel, de elkészíthetjük a könnyített változatát is. (Lásd: Csányi tojás variációk)

Nézzük meg a lágytojás tökéletes elkészítésének titkát a "Főzőiskola" rovatban!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló