6. Készítsünk burgonyás kenyeret!



Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
2 db burgonya
1 dl tej vagy víz (a krumpli fajtájától függ, hogy kell-e még hozzá, vagy akár kevesebb is elég)
csipet cukor, élesztő, olívaolaj
1 tk. só (inkább púpozott, mint csapott - valami a kettő között)
A kenyérsütés nagyon egyszerű. Nem kell hozzá gép.
Ez a kenyér, aminek elkészítését megtanuljuk, amikor elkészül, inkább hasonlít egy finom lepényre. Lapos lesz, de nagyon jól lehet majd szeletelni.
A legfontosabb, amit meg kell tanulnunk, hogy a burgonyát, ha megfőztük héjában, még forrón meg is kell hámoznunk és melegen összetörni. Csak így szolgálja a kenyér könnyítését a krumpli.



Elkészítés:

A tejet langyosítsuk, tegyük bele a cukrot és a kb. 2 borsónyi élesztőt. Eközben már feltettük a burgonyát főni. Ha elkészült, gyorsan azon melegében hámozzuk meg és törjük össze. Kicsit hűljön azután, és amikor már langyos, összekevertetjük az élesztős tejjel. Tegyük hozzá a lisztet és 2 dl szintén langyos vizet. Most sózzuk, és könnyű kézzel keverjük össze. Ez egy nagyon lágy tészta. Gyúrni nem lehet és nem is szükséges. Az élesztő fogja összeérlelni a hozzávalókat. Akár 2 óráig is hagyhatjuk kelni, de talán 1 óra után is jó. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit! Legjobb a kerek pizza sütő lap. Öntsük rá a tésztát a tepsire, úgy hogy kerek halmot kapjunk. Tegyük előmelegített sütőbe és vegyük le a lángot közepesre vagy még annál is kisebbre. A sütőtől függ, hogy esetleg 15-20 perc után jó megfordítani. Nálam a sütő alul túl erősen süt, ezért én mindenképpen megfordítom.
Összefoglalva a legfontosabb tudnivalók:
A burgonyát melegen törjük.
  1. Amikor azt mondom langyos, az soha ne legyen forró, mert kioltja az élesztő hatását! Ugyanezért a sót mindig utolsó lépésként tegyük a tésztához! A cukor serkenti, és a só csökkenti az élesztő erejét. Itt kell megjegyezni, hogy semmilyen cukorpótló anyag nem alkalmas az élesztő futtatásához.
  2. A sütőpapír! Mindig barna sütőpapírt vásároljunk, mert a fehérre ráragadhat a tésztánk.
  3. Kevesebb élesztő és hosszabb kelesztési idő a jó választás, mert így kenyerünknek nem lesz élesztő íze.
  4. Sütésnél alkalmazkodjunk mindig az adott sütő tulajdonságaihoz. 15 perc után nézzük meg a kenyeret mindenképpen
  5. Mindig finomlisztet vegyünk a kenyérhez!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Malibu torta szülinapra (egzotikus sajttorta)

Zalai (szüreti) pecsenye. Elkészítem majd júli 10 előtt vasárnap

Zeller krémleves (Dívány receptje)