Kerti grill 4 főre

Hozzávalók

 

Italok:
3 sör, 2 üveg bor, 2 nagy ásványvíz, kevés gyomorkeserű

Zöldségek:
2 cukkini
3 hagyma
1 lila hagyma
1 fokhagyma
1 hegyes erős paprika
1 kg paradicsom
2 kígyóuborka
friss zöld-fűszerek
só, olívaolaj, balzsamecet
jó fajta olívabogyó

Kenyér:
40 dkg liszt
2 db burgonya
kis tej, csipet cukor, élesztő, olívaolaj
1 tk. só (inkább púpozott mint csapott, valami a kettő között)

Hús:
4 nagy szelet csirkemell
4 db sütnivaló kolbász (egyszerű, magyaros)
mindenféle grillfűszer, amit találunk otthon

Pour la bon bouche (a jó szájízért):
1 egész camembert sajt
Cukrozott narancs és citrom ív

A sütést csinálhatjuk szabad tűzön, bármilyen grillezőn, vagy elektromos eszközön, amit akár úgy is felállíthatunk, hogy az áramot - egy jó hosszú hosszabbítót eldugva a kert bokrai között -, kivezetjük a lakásból. Ezúttal ne rácson süssünk, hanem egy olyan edényben, ami felfogja a kisülő zsírt, és amibe időnként sört és bort tudunk a finom falatok közé löttyinteni. Mi tegnap este ismét a híres vaslábosomat használtuk és egy indukciós rezsót helyeztünk el a tetőterasz egyik szegletében.

A vendégek érkezéskor egy jó hideg sört kapnak.

A zöldségek egy részét (3vöröshagyma, 2cukkini, 3 paradicsom) elkezdhetjük sütni, ami már jó illatot biztosít az érkezéskor. Az olívabogyót kínáló tálban helyezzük el és amíg sütögetünk, a sörhöz fogyasszuk!

A többi zöldséget közben a háziasszony készítse el salátának! (Nem kell előre megcsinálni.)


A friss zöld-fűszereket a salátába és a sütőbe is dobálhatjuk élénk fantáziával!

Ha már kicsit megfonnyadt a cukkini, és a hagyma a sütőben, tegyük mellé a csirkeszeleteket, amiket előre befűszereztünk. A paradicsomot akkor tegyük a sütőbe, amikor kezd odakapni, hogy párolódjon kicsit a hús. Amennyiben ez nem elég, akkor a sörünkből öntsünk hozzá kicsit szükség szerint. Ha elkészült a csirke már adhatjuk is a salátával és a felkarikázott hegyes erős paprikával együtt. A sütőbe most dobjuk bele a kolbászt! Közben koccintottunk a borral, így a kolbász alá néha odalöttyintünk egy kicsit belőle. Amikor már a sült kolbász is a tányérokon gőzölög és a zöldségnek is csak egy kis maradéka van a kolbászzsírban, dobjuk bele a camembert sajtot!

Miután mindenki elfogyasztotta ételét, a, a sütőedényt az asztal közepére tesszük és mehet a bősz sült-sajt-kaparászás és a szaft eltávolitása! Nagyon jó.

Itt kap igazán szerepet a jó krumplis kenyér, amit az utolsó pillanatban készítsünk el a vendégek érkezése előtt. Az élesztőt a tejben megfuttatva és még 2 dl vizet hozzáadva minden hozzávalót keverjünk össze (a burgonyát héjában megfőzve és melegen összetörve)! Annyira lágy tésztát fogunk kapni, hogy gyúrni igazán nem is lehet csak keverni. Amikor nagyjából összeállt a tésztánk, hagyjuk kelni és fél órával a vendégek érkezése előtt sütőpapírra öntve, előmelegített sütőben süssük meg! Szét fog terülni és egy gusztusos lepényt kapunk.

Végül a kicsit nehéz vacsorát leöblítjük valami finom likőrrel vagy gyomorkeserűvel és befejezésül cukrozott narancs, illetve citrom íveket adunk.

Amikor mindenki kidőlt, és elterült egy nyugágyon, lehet nézni a csillagokat. Ekkor már csak ásványvizet igyunk és vegyünk nagy levegőket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló