Érsekkerti spenóttorta




Hozzávalók


Tészta:
12 dkg burgonya
2 dl finomliszt
1 kk sütőpor
1 kk fokhagymakrém (vagy friss foghagyma passzírozva)
7 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Töltelék:
4 nagy gerezd fokhagyma 
50 dkg leveles, főtt paraj (lehet mélyhűtött, de leveles legyen)
2 tojás
3 púpos evőkanál mascarpone
fél kk. őrölt bors
20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A spenótot kiengedjük és összekeverjük a felvert tojásokkal, 15 dkg reszelt sajttal, mascarponéval. Frissen őrölt borssal, sóval és fokhagymával ízesítjük ezt a tölteléket. A burgonyát közben héjában megfőzzük, és még melegen összetörjük. A liszttel, olvasztott vajjal, kis sóval, fokhagymakrémmel és a sütőporral összekeverve kis víz segítségével lágy tésztát készítünk. A tésztát egy kerek üvegtálban (kb. 24 cm. átmérőjű) szétterítjük, miután vajjal illetve margarinnal vastagon kikentük, úgy hogy az edény falára is kerüljön tészta. Ebbe a „kéregbe” terítjük szét a spenótmasszát és megszórjuk a maradék 5 dkg reszelt sajttal. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük.
(Elkészíthetjük spenót pürével is, ha nem sikerül leveleset beszerezni. A mascarponét helyettesíthetjük 1 ek. disznózsírral és 1,5 dl tejszínnel.)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló