Dubarry csirkemell

Ez az étel is a vaslábosban sült - tepsi helyett. S minthogy egy napon készült a töltött pogácsával, az onnan maradt sajtkrémet is hozzáadtuk. Ez volt a múlt szombati vacsora.Hozzávalók (kb. 4 adagra)

A húshoz:
2 db csirkemell
olaj


A karfiolhoz:
1000 g karfiol


A besamelhez:
70 g vaj60 g liszt160 ml tej
tejföl
reszelt sajt
só bors


Elkészítés

A csirkemellet szeleteljük, kiklopfoljuk és sózzuk.
Az előkészített csirkemelleket egy evőkanálnyi olajon, serpenyőben megsütjük, majd tepsibe tesszük.

Közben a karfiolt is előkészítjük. A száráról levagdossuk a karfiol gumókat, megmossuk őket, és gyöngyözve forró sós vízbe tesszük mindet. Lefedve, puhára főzzük őket kb. 20 perc alatt.

A megfőtt karfiolokat lecsöpögtetjük, és a húsokra tesszük. Ekkor már a sütőt elkezdhetjük előmelegíteni 200 C-ra.

Most a besamelmártás elkészítése következik. Egy serpenyőben kis hőfokon felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Ha összekevertük, még mielőtt a liszt elkezdene pirulni, apránként felöntjük a tejjel, folyamatos kevergetés mellett. Addig tartjuk a tűzhelyen, folyamatosan kevergetve a besamelmártást, míg be nem sűrűsödik. Ízlés szerint tejföllel vagy tejszínnel hígítjuk, reszelt sajttal dúsítjuk és sózzuk, borsozzuk. Krémsajt, vagy intenzívebb ízű kék sajt is mehet bele még.

Most a besamelmártást a karfiolokra öntjük, majd berakjuk a húsokat a sütőbe 200 C-ra, körülbelül 20-25 percre.

Tökéletes köret a krumplipüré, amit meleg tejjel és "igazi" vajjal készítsünk!

Chardonnay-t, vagy Furmintot adjunk hozzá!

Biztos siker!



Így csinálja:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló