Almás lepény (28 szelet lesz belőle)


Brüklerné Buday Ella receptje

Hozzávalók:
60 dkg lisz
40 dkg vaj
35 dkg cukor
2 tojás
kis tej, tejföl, só
1 dkg élesztő
3-4 alma

1 citrom reszelt héja a tésztába és 2 citromkarika az alma főzéséhez 60 dkg lisztet, 40 dkg vajat vagy margarint (zsírt is vehetünk hozzá, de ebből csak 36 dkg-ot), 10 dkg cukrot, 1 és 1/2 tojás sárgáját, kevés langyos tejben feloldott 1 dkg élesztőt és egy pici sót tálban annyi tejföllel gyúrunk össze, hogy rétestészta lágyságú tésztát kapjunk; belereszeljük 1 citrom héját és gyúródeszkára téve jól kidolgozzuk, egészen addig amíg, a tészta hólyagossá nem válik. Egy óráig pihentetjük.

Ezután a tésztát két egyenlő részre osztjuk. Egyik felét elnyújtjuk és egy 25x45 cm-es nagyságú sütőlapon, közepes tűz mellett félig megsütjük. Közben 3 nagy, vagy 4 közepes almát héjastól, a citromkarikákkal megfőzünk. (A levét később hűsítő italként elfogyaszthatjuk. Az almahéj teát gyógyteának is alkalmazzák.) Az almát lehámozzuk és áttörjük. Ha teljesen kihűlt kihűlt, 25 dkg porcukorral és 1 tojás fehérjével habosra keverjük, a félig megsült tésztára öntjük és egyenletesen eligazítjuk. (Mindkét tojásfehérjét a cukorral habosra felverjük, mint a habcsók készítésénél, majd az almapépet könnyű kézzel hozzávegyítjük.) A tészta másik, nyers felét is elnyújtjuk és az almás részt beborítjuk vele. 

A lepényt a maradék 1/2 tojás sárgájával bekenjük, vékony tűvel, egyenletesen megszurkáljuk és közepesen meleg sütőben világos pirosra sütjük. Ha kihűlt, meleg vízbe mártott késsel felvágjuk és vaníliás cukorral meghintjük.

Rácsos süteményként is készíthetjük, de akkor a tésztát 2/3 - 1/3 arányban osztjuk el.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

5. A gulyásleves (kb.10 főre)

Mák muffin

Montenegrói útibeszámoló