Csirkemell hagymás bundában
Előételként friss nyári leves készül hozzá, a körete pedig csupán könnyű zöldbabsaláta lesz
Hozzávalók (4 főre):
2 db egész csirkemell
1 csomag francia hagymaleves por
3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
sűrű majonéz (2 tojásból)
zsiradék a tepsi kikenéséhez
Salátakörethez:
néhány nagy fejes saláta levél
1 kg zöldbab
20 dkg kecskesajt, vagy feta
balzsamecet
olívaolaj
só
Leveshez (nyáron):
sárgarépa
karalábé
kevés szárzeller
paradicsom
paprika
levesfűszer (pl. sárga Ízvarázs)
gyömbér
kurkuma
szárított fokhagyma
A csirke melleket kifilézzük és csontját a bőrrel együtt tegyük föl levesnek az idény szerinti zöldségekkel és levesfűszerrel. Nyáron: sárgarépa, karalábé, kevés szárzeller, paradicsom, paprika. Jó ha ezt már előző nap elkészítjük, mert akkor - hűtőben tartva egy éjszakára -, másnap megszabadulhatunk a csirke bőréből kifőtt zsírtól.
A hagymalevesport keverjük össze a zsemlemorzsával, majd a filéket vastagon kenjük be majonézzel és forgassuk meg a morzsában. Külön nem kell sózni a húst, mert a hagymaleves por elég sózást biztosít. A filé kisebb nyesedékeit is külön panírozzuk és rejtsük a nagyobb szeletek alá. helyezzük a hússzeleteket a kizsírozott jénai tálra, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük. kb. 20 percig - közben figyelve.
Amíg a hús sül készítsük el a salátát. A zöldbabot jó ha már korábban megpároltuk (nem szétfőztük!) és most hidegen ízesítjük. Nagy salátaleveleket terítsünk egy lapos tálra, erre tegyük rétegenként a hideg zöldbabot. Minden réteget szórjunk be balzsamecettel! Erre a célra szórófejes ecetet szerezzünk be, vagy öntsük át a meglévő balzsamecetünket egy szórófejes flakonba! Közben sózzuk és olívaolajjal is hintsük. A végén a kecske- vagy fetasajtot morzsoljuk rá. Ízlés szerint, az itt megadott mennyiségnél több sajt is mehet rá.
Desszertnek adhatunk utána hideg citrom-sorbetet!
Megjegyzések